wielerbib

Vélo Verhalen

Naast de fietsreparaties biedt 't Groot Verzet je ook de mogelijkheid wat te snuisteren in een steeds groeiende wielerbibliotheek, met boeken en tijdschriften over ‘de koers’, fietstechniek, fietstoerisme en zo meer.


De bibliotheek is ter plaatse vrij te raadplegen. Boeken worden niet uitgeleend, maar kunnen in 't Groot Verzet, in alle rust gelezen worden.


Oude tijdschriften zoals 'Miroir du ciclysme' en 'Miroir Sprint'  staan ook ter beschikking, net als de nieuwe magazines zoals 'Bahamontes', 'Etappe', 'De Muur'


De boeken zijn thematisch gerangschikt. Zo zijn er boeken rond mythische wedstrijden zoals De Ronde Van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, De Ronde Van Frankrijk en de Giro.


De heroïek van flandriens, zesdaagserenners en wielervedetten wordt uit de doeken gedaan in biografieën, fotoboeken en romans over de wielerhelden – zowel zij die geprezen als zij die gevallen zijn.


Een wielerbibliotheek zou die naam niet waardig zijn zonder boeken over de allergrootste: Eddy Merckx. Een groot deel van over Merckx’ geschreven boeken kan je hier aantreffen.

Koers en ‘De Groote Oorlog’

Omloop van de slagvelden - Frank Becuwe 


Ter eer en glorie van de gevallenen, maar wellicht ook omdat kranten goed verkochten voor de Grote Oorlog als ze over wielerkoersen schreven, organiseert de Parijse krant Le Petit Journal de meest onwaarschijnlijke koers ooit. 1985 km in 7 etappes dwars door volkomen verwoest terrein; Le Circuit des Champs de Bataille of wel De Omloop van de Slagvelden.

Frank Becuwe schreef dit boek. Zijn ondertitel luidt: 1919 De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Gezichten bij de groote tocht - Annemie Peeters 


Aan de ene kant is 'De Groote Tocht' een verhalenboek, opgebouwd uit tien portretten van mensen die de Eerste Wereldoorlog hebben meegemaakt. Mannen, vaak nog jongens die na vier jaar hel in de loopgraven eind 1918 weer thuiskwamen. Na weken, maanden of zelfs jaren vertelden ze over wat ze meemaakten. Die verhalen werden verzameld en opgetekend door Annemie Peeters, die er een radioreeks én een boek rond maakt. Aan de andere kant is 'De Groote Tocht' een fietsboek. Het bevat drie tochten van verschillende afstanden. Die fietstochten brengen je langs monumenten, loopgraven, bunkers en andere stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog. De handige kaarten en wegbeschrijvingen leiden je bovendien langs de plaatsen uit de verhalen. Daarmee is 'De Groote Tocht' het ultieme belevingsboek van de Eerste Wereldoorlog.

The Shattered Peloton - Graham Healy 


Een fascinerend, verbijsterend verslag over jonge atleten die op hun hoogtepunt zijn vernietigd in de hel van de oorlog. Een fascinerend beeld van het fietsen in een gouden eeuw en de duisternis die volgde. Op 28 juni 1914 stonden honderdvijftig renners om 15u in een buitenwijk van Parijs om de eerste etappe van de Tour de France te beginnen. De race, die slechts een decennium eerder was opgericht, was uitgegroeid tot de grootste wielerwedstrijd ter wereld. De renners wisten het op dat moment niet, maar tijdens het racen vond er een evenement plaats aan de overkant van Europa dat hun leven voor altijd zou veranderen: Gavrilo Princip vermoordde aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk en veroorzaakte de Eerste Wereldoorlog.

Kort na de finish van de race mobiliseerde Frankrijk zijn troepen en ging oorlog voeren met Duitsland. De organisator van de Tour de France, Henri Desgrange, was ondanks vijftig jaar oud, kort daarna ingeschreven bij het leger en moedigde de fietsers aan hetzelfde te doen. Veel van de renners van die Tour de France keerden niet terug en drie eerdere winnaars van de race behoren tot de mensen die in actie zijn gedood. The Shattered Peloton vertelt het verhaal van die Tour de France en wat er met de topfietsers van de dag gebeurde in de loop van de oorlog. Een briljant, verontrustend, belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de wieler- of militaire geschiedenis.

Koers en Italië

Gino Bartali, de Leeuw van Toscane - Aili en Andres McConnon 


De Amerikaanse publicisten broer en zus Aili en Andres McConnon schreven over de Italiaanse wielrenner Gino Bartali (1914-2000). Het boek valt uiteen in drie delen: het eerste deel gaat over de zege in de Tour de France van 1938. Bartali was een vrome katholiek en wist te voorkomen dat het fascistische regime van Mussolini zijn prestaties voor propaganda gebruikte. Het tweede deel beslaat de Tweede Wereldoorlog. Bartali werd door het verzetsnetwerk van de bisschop van Florence ingezet als koerier. In het frame van zijn racefiets vervoerde hij vervalste documenten voor ondergedoken joden, trainingsritten dienden als dekmantel. Het derde deel gaat over de Tour van 1948. De afgeschreven Bartali wint op imponerende wijze. Zijn zege zorgt voor grote vreugde in Italië dat op de rand van een burgeroorlog balanceerde. Het verhaal van Bartali is vaak verteld. De grote verdienste van de auteurs is het openbaren van het verzetswerk. Interessant voor geïnteresseerden in zowel wielerrennen als Italiaanse geschiedenis. De stijl is helder zonder opsmuk. Geïllustreerd met zwart-witfoto's.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Giro d'Italia - Colin O'Brien 


Tom Dumoulin kan het bevestigen: het is een koers vol grilligheid en passie, net als Italië zelf.  Daarom is de Giro d'Italia meer dan een wielerwedstrijd, het vertelt een verhaal. Het podium: een zware koers door een machtig mooi land. De personages: markante figuren, als hoofdrolspelers in een klassiek drama. Zoals Alfonsina Strada, die haar haar afknipte en met de mannen meereed in 1924. Ottavio Bottecchia, die er bijna zeker met de Roze Trui vandoor zou gaan, tot hij vermoord werd. Zaten Mussolini's Zwarthemden hierachter? Zoals de aartsrivalen Fausto Coppi en Gino Bartali, en tragische held Marco Pantani. Geboren om te klimmen, gedoemd om te verliezen. 


En zoals de weergaloze Tom Dumoulin, die met zijn overwinning in de 100ste editie van de Giro in 2017 geschiedenis schreef voor zichzelf en het Nederlandse wielrennen.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Droom van de Giro - Feld en Van Klooster 


In de droom van de Giro ondernemen de sportjournalisten Paul Feld en Ludo van Klooster een ontdekkingsreis naar de grootheid, de ziel en de betekenis van het Italiaanse sportevenement van bijna een eeuw oud. Ze beschrijven het ritueel van de wielerklassieker van binnenuit en bieden de lezer daarbij veel gedetailleerde informatie. Bijvoorbeeld over de Giro als Circus, het legendarische verleden, de vernieuwing van het wielrennen met artsen, doping en trainingsmethoden, de aanpassing van het parcours om bepaalde renners te laten meespelen voor de eindoverwinning en de eeuwige strijd tussen Giro en de Tour de France. Daarbij passeert een keur aan internationale renners de revue, en natuurlijk ook Nederlandse coureurs die in Italië geschiedenis schreven. 'De droom van de Giro' is voor het Nederlandse wielerpubliek de kennismaking met de Ronde van Italië. Een ronde die wij niet goed kennen, maar die al vanaf het begin de typisch Italiaanse roep om 'spettacolo' bevredigt. De afgelopen twintig jaar volgden de auteurs de Giro op de voet. Vaak waren zij daarbij de enige Nederlandse journalisten ter plekke.

 Met een voorwoord van Erik Breukink

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Kasseien en Flandriens

Meesters op kasseien - Pascal Sergent - De 76 winnaars van Paris - Roubaix 


Paris-Roubaix, 'de Koningin der Klassiekers' wordt in 2002 voor de honderdste keer verreden. De Helleklassieker die ooit, bij het opstarten in 1896, werd georganiseerd als voorbereiding op de dubbel zo lange Bordeaux-Parijs is ondertussen een eigen leven gaan lijden en zelfs een begrip geworden in de klassieke wielrennerij.



Pascal Sergent brengt hier opnieuw het verhaal met alle verwikkelingen van iedere wedstrijd, maar buigt zich nu over het lot van hen die de kasseien overwonnen. Zesenzeventig biografieën die geschiedenis en anekdotes verenigen, geïllustreerd met evenveel (bijna alle onuitgegeven) foto's, worden gebundeld in deze nieuwe uitgave van de Eecloonar.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Paris-Roubaix - Pascal Sergent - 1896-1996 


In dit boek beleeft de lezer de 94 wedstrijden opnieuw op de eerste rij (gedurende de 2 wereldoorlogen werd Paris-Roubaix niet altijd gereden). Pascal Sergent (er is niemand die er meer over weet en bezit als hij) heeft alle wedstrijden herschreven aan de hand van krantenverslagen en -knipsels, documenten en getuigenissen van de renners zelf (met wie hij trouwens de beste relaties onderhoudt).


Zijn documentatie over Parijs-Roubaix spreekt tot de verbeelding, hij beschikt over een netwerk correspondenten in gans West-Europa die hem bijstaan in het vervolledigen ervan.


Nu wordt deze ganse verzameling ter beschikking gesteld om alle wielerliefhebbers te laten meegenieten en beleven.
 Een gigantische documentatie vooral in kleur, 94 spannende wedstrijdverslagen, tragiek en heroïek, samengebracht in een boekwerk van 400 bladzijden.

De Flandriens - Canvas 


In dit boek ontdek je de ziel van de echte Flandrien. Naar de gelijknamige Canvasreeks.


Een ras apart, de Flandriens. Stevige jongens die door weer en wind over de Vlaamse kasseien razen en de Vlaamse helling op knallen. Benno Wauters, zoon van radiolegende Jan, bezocht alle overlevende Flandriens, zoals Keizer Rik Van Looy, Kannibaal Eddy Merckx, Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en de huidige 'flandriens' Stijn Devolder en Tom Boonen. 

Op basis van Canvas-reeks met Michel Wuyts vanaf 1 maart 2010.
 Met getuigenissen van onze allergrootste wielrenners
. De heroiek van het wielrennen in woord en beeld.

Het Rijke Vlaamsche Wielerleven

Het rijke Vlaamsche wielerleven - Karel Van Wijnendaele 


Een prachtboek over de wielersport geschreven door iemand die het van kortbij mee beleefde. Heel mooi en boeiend geschreven.



Vlak voor de wielerklassiekers beginnen, lezen over de Vlaamse klassiekers is een goed idee. Dit boek is geschreven door de oprichter van de Ronde van Vlaanderen, wielerlegende Karel van Wijnendaele. Afgezien van 's mans politieke voorkeur, is het zeker interessant te lezen over de Vlaamse wielergeschiedenis. Karel was een van de allerbelangrijkste figuren in de geschiedenis van de wielersport. Hij was renner, maar vooral ploegleider, scheidsrechter, journalist, organisator van wedstrijden, bestuurder en welke andere rol nog mogelijk is binnen de sport. Nog elk jaar bij de start van de Ronde van Vlaanderen worden zijn woorden bij de start van de eerste ronde ooit, 1912, aangehaald. Gek genoeg, hoeveel zelfverheerlijking er ook in dit boek zit, zijn rol bij het ontstaan van Vlaandrens mooiste wordt nauwelijks belicht.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

De Ronde van Vlaanderen - Rik Vanwalleghem 


In 1991 werd de 75ste editie van de Ronde van Vlaanderen verreden. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie stelde de Vlaamse sportjournalist Rik Vanwalleghem de geschiedenis van deze voorjaarsklassieker te boek. Het is een prachtig geïllustreerd, informatief boek geworden over een legendarisch wielermonument. Vanwalleghem - die echt Vlaams, maar wel prettig leesbaar schrijft - heeft zijn stof thematisch geordend. Ontstaan en groei van de Ronde, het parkoers (met kaarten!), de beruchte kasseienhellingen, de organisatie komen o.m. ter sprake. In een groot hoofdstuk worden profielen gegeven van de vele helden. In aparte kaders bespreekt de auteur kort maar adequaat de 75 edities. Kortom: een standaardwerk waarin alleen een register en een literatuurlijst niet hadden mogen ontbreken.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

20 mythische Vlaamse bergen - Thijs Ameye - Fotografie Koen De Langhe 


Bergen zijn heilig in Vlaanderen. Immers, hoe minder een mens bezit, hoe meer hij dit bezit koestert. Verschillende Vlaamse hellingen verwierven ondertussen een bijna mythische status; 'bergen' als de Koppenberg en de Muur van Geraardsbergen zijn dan ook dé hoofdrolspelers in de rijke Vlaamse wielergeschiedenis. Maar naast natuurlijke hoogtepunten zijn de Kemmelberg, de Paterberg, de Molenberg en co ook rasechte toeristische toppers. 20 mythische Vlaamse bergen - Hoogtepunten van de Vlaamse Koers portretteert de 20 meest memorabele Vlaamse bergen uit het wielrennen en beschrijft ze vanuit het oogpunt van 20 bekende wielerfreaks. Daarnaast komen de toeristische hotspots en de leukste adresjes voor een pitstop of overnachting in de buurt uitgebreid aan bod. En wie de 'flandrien' in zich naar boven voelt komen, vindt in dit boek een massa tips om zelf optimaal de kuitenbijters te beklimmen maar ook echte Geheimtips over de beste plaatsjes om de (echte) koers te bekijken.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Iets over de Tour

Het rijke Vlaamsche wielerleven - Karel Van Wijnendaele 


Mooi uitgegeven, officiele jubileumboek van de Tour de France die in 2003 honderd jaar bestaat. In 1904 schreef men al dat de Tour ten onder zou gaan aan zijn succes... Deze grote wielerklassieker staat in 2003 geheel in het teken van dit jubileum, volgt voor een deel (niet helemaal, bergroutes ontbraken toen) de route van 1903 en vertrekt uit Parijs, bij de Eiffeltoren. Dit met talloze, schitterende (vaak nooit eerder gepubliceerde) foto's geïllustreerde jubileumboek, samengesteld door de organiserende krant L'Equipe', verschijnt in o.a. een Franse, Duitse, Engelse en Nederlandse editie en geeft een uitgebreid overzicht van alle gereden Tours en alle hoogte en dieptepunten van dit wielerevenement. Chronologisch van opzet, is aan iedere Tour een aantal bladzijden gewijd, waarin o.a. een klein routekaartje, de etappes, het klassement, de winnaars en andere bijzonderheden zijn opgenomen. Het boek heeft geen index, maar bevat wel een overzicht van alle gele trui- en bolletjestrui-winnaars (met apart overzicht van de Nederlandse en Belgische geletruidragers), de winnaars per land, de ritwinnaars, het punten- en bergklassement etc. Met voorwoord van tourdirecteur Jean-Marie Leblanc en een grote routekaart van de jubileumtour. Onmisbaar voor iedere echte tourliefhebber.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Vreugde en verdriet in de Tour - Robert Janssens 


Als je ervoor langs de weg gaat staan, heb je het in een flits bekeken. En als het op het televisiescherm volgt, krijg je over het algemeen maar de finale van de rit te zien. De Ronde van Frankrijk is echter veel meer dan een voorbijsnellende bende renners, veel meer ook dan die 'laatste kilometers'. Het is om te beginnen een hele organisatie. Op sportgebied waarschijnlijk wel de grootste omdat ze, zeer in tegenstelling met de Olympische Spelen of de Wereldbeker Voetbal,
 ieder jaar weer moet worden opgezet. En zich op de koop toe elke dag verplaatst. Het is een mobiel dorp, met de heuse structuur ervan, met de nodige voorzieningen voor iedereen en verder met een intens leven. Vol vreugde en verdriet. Met een hele geschiedenis en nooit zonder roddelpraatjes. Want het dorp werd gebouwd en wordt bevolkt door mensen. Mensen zoals jij en ik. Die hun probleempjes verwerken, hun blijheid uiten of hun ontgoocheling verbergen. Zoals wij dat alle dagen en overal doen. Maar mogelijk gebeurt het in de Tour wel in andere maten. Omdat net de julimaand voor iedereen, die bij de ronde betrokken is, de belangrijkste van het jaar wordt. Daarom is het interessant ook daarover wat meer te weten, zoals er meer te leren valt over alles wat van de Ronde van Frankrijk zo'n complex en boeiend geheel maakt... ...


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

20 mythische Vlaamse bergen - Thijs Ameye - Fotografie Koen De Langhe 


Jean-Marie Leblanc droomde al van zijn kinderjaren van de Ronde van Frankrijk. 
Toen hem werd gevraagd de grootste Franse sportcompetitie ter wereld te leiden, schonk het leven hem de mooiste beloning.
 Jean-Marie Leblanc nodigt nu, in dit boek, iedereen uit op een geleid en verhelderend bezoek aan dit mondiaal gebeuren, samen met een terugblik op een bewogen periode.

 Aan allen die alles willen weten over de Tour, geeft hij een duidelijk en volledig antwoord, zonder taboes. 'De Waarheid Van De Tourbaas' werd een boeiend verhaal, vol pittige anekdotes.
 Het verhaal van een geestdriftige jongeling uit het Noorden die hoog op de sociale ladder klom, naar het evenbeeld van de Ronderenners in de Alpen en de Pyreneeën. Het werk is even voorbeeldig als de auteur ervan. 

Jean-Marie Leblanc was twee decennia lang de leider van de Tour de France. Hij trotseerde de stormen van de doping, hij zat midden in de oorlog tussen de hoogste instanties van de sport. Hij ontmoete politici van vele strekkingen en ontweek alle valstrikken. Hij was de vertrouwensman van verschillende generatie kampioenen.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Het grote Tourquizboek - Michel Wuyts 


Waarom is de puntentrui groen? Noem de eerste grote Tourcol. In welk jaar debuteert Lucien Van Impe? Welke Nederlander werd de 'Engel van Oss' genoemd? Op welke col wint Eddy Merckx in 1969 zijn eerste bergrit?

 Dit boek is in de eerste plaats een uitdaging voor de lezer. Hoeveel weet je over de Tour? Wat wil je nog allemaal bijleren? In dit Tourquizboek test je jezelf in honderd vragen, verspreid over tien rubrieken: helden, pioniers, oorlogsjongens, klimmers, sprinters, hindernissen, Belgen, Nederlanders, Merckx en Armstrong. Iedere rubriek telt tien vragen. Aan het eind van het boek geef je jezelf door een eenvoudige optelsom een score op honderd. Het boek is veel meer dan een vragenbank. De antwoorden staan bol van historische feiten, verrassende weetjes, visies van hoofdrolspelers en anekdotes die de auteur in de Tour zelf opsnorde. U voelt het: thema's zat om uw Tourkennis te bewijzen of bij te schaven.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

100 Hoogtepunten uit de Ronde Van Frankrijk - Hagen Boßdorf 


De hoogtepunten uit de geschiedenis van de Tour de France zijn natuurlijk die van legendarische renners zoals Hinault en Indurain. Elk vertellen ze hun eigen verhaal, het ene nog spectaculairder dan het andere.

Verhalen zoals van Maurice Garin, de eerste winnaar van de Tour, die het jaar daarna wegens gesjoemel gediskwalificeerd werd. En van de uitzonderlijk begaafde broers Pelissier, die geen enkel schandaal uit de weg gingen. Van Gino Bartali en Fausto Coppi, de verbitterde concurrenten die in de jaren ’40 en ’50 Italië in Bartalisten en Coppiisten verdeelden.

En natuurlijk van zwaargewichten uit de laatste decennia, de voortreffelijke tijdrijder ‘Monsieur Chrono’, Jaques Anquetil, de onnavolgbare kannibaal Eddy Merckx en de Amerikaan Greg LeMond, die Laurent Fignon met amper 8 seconden voorsprong de Tourzege afnam. En ook Lance Armstrong ontbreekt niet, de Amerikaan die na herstel van kanker twee keer op een overwinning kon rekenen. En uiteraard hecht de Duitse schrijver heel wat aandacht aan Duitse renners.

Maar het verhaal van de Tour gaat niet alleen over winnaars. Talloze tragische helden hebben sinds 1903 over de Franse wegen gefietst, en een heleboel daarvan zijn in dit boek vereeuwigd. Bijvoorbeeld Paul Duboc, voor wie een vergiftigde drankfles bijna noodlottig werd, of Eugène Christophe, die de gebroken vork van zijn fiets zelf weer aan elkaar moest smeden.

Kortom, met dit boek beleeft u opnieuw de 100 belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de Tour. Het houdt de herinnering levend aan zowel de grote winnaars als de ontelbare verliezers van de indrukwekkendste en zwaarste wielerwedstrijd ter wereld.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

De bijbel van de Tour de France - Jean Nelissen 


Het lijkt nogal gewaagd je boek 'de bijbel' van iets te noemen, gezien het prestige van het origineel. Voor je het weet, heb je iets over het hoofd gezien en sta je voor paal. Jean Nelissen, vanouds wielersportcommentator voor de Nederlandse televisie, heeft met 'De bijbel van de Tour de France' een sportboek samengesteld over de gerenommeerde Franse rittenwedstrijd waarin inderdaad zowat alles staat wat men zich maar kan indenken. Het omvat alle etappe- en eindklassementen sinds 1903, het begin van de Ronde van Frankrijk (tot en met 1997). Wou je wel eens weten welke renners de langste soloritten hebben gereden? Kijk in het boek van Nelissen. En zo kom je ook de meest diverse zaken te weten. Enkele voorbeelden: waarom is de gele trui eigenlijk geel? Welke Tourwinnaars hebben in hun specifieke ronde geen rit gewonnen? Welke incidenten hebben zich voorgedaan? De gehaaide quizzer vindt in Nelissens boek een gedroomde referentiebron.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Triomf en tragiek op de Tourcols - Kerckhoffs en Janssens 


Bergen als de Tourmalet, Galibier, Mont Ventoux en Alpe d'Huez spreken iedere sportliefhebber tot de verbeelding. Op de Franse flanken liggen heroïek en tragiek dicht bij elkaar als jaarlijks 's werelds belangrijkste wielerronde, de Tour de France, passeert.

Vaak legden de allergrootste renners uit de wielergeschiedenis in de Alpen en Pyreneeën de basis voor een Tourzege. De meest imponerende overwinningen komen in Triomf en tragiek op de Tourcols aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de legendarische klimtocht van René Pottier op de Ballon d'Alsace in 1905. Op een geitenpad - gecultiveerde wegen kende men nog niet - kon de volgauto van koersdirecteur Henri Desgrange niet boven komen. Desgrange moest Pottier laten gaan; hem restte niets anders dan zijn weg te vervolgen op een rammelende kar getrokken door een muilezel.
 Maar er zijn ook aangrijpende verhalen. Over de dood van Tom Simpson op de Mont Ventoux, het verdriet van de familie Casartelli na de noodlottige valpartij van hun zoon Fabio in de afdaling van de Portet d'Aspet en de lijdensweg van Carlo Tonon die door een val op de Joux Plane gehandicapt raakte en jaren later uiteindelijk zelfmoord pleegde.
 In Triomf en tragiek op de Tourcols vertellen toprenners over hun ervaringen in de Franse bergen. Ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Ronde van Frankrijk wordt het boek afgesloten met een historisch overzicht van honderd jaar Tour de France.



Met medewerking van Raymond Kerckhoffs.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

L'Alpe d'Huez, de bochten van de roem - fotoboek Deltas 


De meest legendarische momenten op de Nederlandse berg uit de geschiedenis van de Tour de France.

 De beklimming van de Alpe - d'Huez, het is meer dan éénentwintig haarspeldbochten. Het is, sinds zijn verschijning in de loop van de Tour in 1952, de ontmoetingsplaats van de grootste kampioenen, de plaats van woeste exploten en meedogenloze mislukkingen. En de unieke dubbele beklimming gepland in 2013 zal meer bekendheid geven aan deze mythische top die ooit deel zal uitmaken van het erfgoed van de Tour de France.



Originele Franse titel: L'Alpe-d'Huez - Les virages de la gloire.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Berg van de Marteling - De Tourmalet 


De Tourmalet. Sinds meer dan honderd jaar wordt de naam van deze mythische berg in één adem uitgesproken met de Tour de France. Het was immers langs de hellingen van deze 'reus van de Pyreneeën' dat de Tour in 1910 voor het eerst de bergen introk over hobbelige wegen en gevaarlijke karrensporen. Sommigen vonden er hun eeuwige roem, anderen beleefden er hun somberste momenten, maar geen enkele wielrenner die ooit de top van de Tourmalet heeft bereikt, is volledig ongeschonden uit deze beproeving gekomen. Dit boek schetst een boeiend historisch overzicht van de beklimmingen van de Tourmalet in de Tour de France. De momenten van glorie en de tragische episoden, de legendarische gebeurtenissen en de kleine anekdotes worden weer tot leven gewekt en geïllustreerd met uniek beeldmateriaal. Van Fausto Coppi tot Alberto Contador, van Odile Defraye tot Lucien Van Impe, in dit boek leest u alles over de grootste wielerhelden van vroeger en nu en hun persoonlijke strijd met de Tourmalet.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Berg der Strijders - Galibier 


Al meer dan honderd jaar levert deze ijzige kolos van de Alpen, die een natuurlijke grens vormt tussen Frankrijk en Italië, het decor voor een van de zwaarste etappes in de Tour de France. Wie hem wil bedwingen, moet eerst zijn strepen verdienen op de Col du Télégraphe of de Col du Lautaret, de enige twee toegangswegen, om daarna met pure spier- en wilskracht naar een van de hoogste toppen van de Ronde te rijden, vaak in barre weersomstandigheden. Het spreekt dan ook voor zich dat op de hellingen van deze beruchte col al heel wat Tourgeschiedenis is geschreven.
 Dit boek schetst een uniek historisch overzicht van de beklimmingen van de Galibier in de Tour de France. De momenten van glorie en de tragische episoden, de legendarische gebeurtenissen en de kleine anekdotes worden weer tot leven gewekt en geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit de archieven van L'Equipe. Van Emile Georget, die op 14 juli 1911 voor het eerst de top bereikte tot de legendarische duels tussen Anquetil en Poulidor in 1964, en van de zegemomenten van Eddy Merckx tot Laurent Fignons hachelijke duik in het ravijn in 1987. Kortom, dit prachtige en unieke boek verdient een plaats in de boekenkast van elke Tourliefhebber.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Pistes en Zesdaagsen

25 jaar Sportpaleis - Rik Hodister 


Louis De Winter werd geboren in Brasschaat in 1894 en overleed te Brasschaat in 1965.
 Op jonge leeftijd volgde hij zijn overleden vader op als gemeentesecretaris van de gemeente Brasschaat. Hij werd een van de initiatiefnemers voor de bouw van het Antwerpse Sportpaleis.
 Op 11 januari 1932 werd de eerste steen gelegd van de toen grootste en modernste overdekte wielerbaan ter wereld: een "paleis" van 88 meter breed, 132 meter lang met een dak van 11.600 vierkante meter zonder enige ondersteuning. De opening van het Sportpaleis had plaats op zondag 1 oktober 1933. 
Als afgevaardigde beheerder had Louis De Winter sedert de oprichting voornamelijk interesse voor alle mogelijke sport- en showactiviteiten, toch lag vooral de Zesdagen hem zeer nauw aan het hart. Dat deze jaarlijkse organisatie uitgroeide tot een weergaloos succes was ongetwijfeld aan hem te danken. Louis De Winter had een heldere kijk op alles wat een Zesdagen nodig had om tot de verbeelding van de massa te spreken. Bovendien had hij de grote verdienste dat hij rekening hield met alle mogelijke suggesties die het belang van deze gebeurtenis konden verhogen.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Sportpaleis Antwerpen - Jos Cels - Van Wielerbaan Naar European Creativity Center 


Zeer luxueus uitgevoerd superboek over de geschiedenis van het Antwerpse Sportpaleis met uiteraard veel aandacht voor het wielrennen. Zeer speciaal zijn de in fraaie kleuren afgedrukte affiches die in de loop van de jaren de Sportpaleis-activiteiten aankondigden.

Het Sportpaleis werd op 11 september 1933 opgeleverd, precies 21 maanden na de eerstesteenlegging en na flink wat moeilijkheden met aannemers voor wie deze bouwopdracht duidelijk te hoog gegrepen was.

 Het gebouw zou vooral naam gaan maken met zijn succesvolle "Zesdaagses", die werden verreden op de 250 meter lange en 8 meter brede houten wielerpiste. Van de allereerste editie in 1934 tot in 1983 (een poging voor een nieuwe start in 1987 leverde niet het gewenste resultaat op) maakten alle grote internationale wielergoden in het Sportpaleis hun opwachting.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

90 Jaar 6 Daagse in Gent - Borgerhoff & Lamberigts 


De Gentse Zesdaagse bestaat in 2012 negentig jaar. Tijd voor een boeiende terugblik op de rijke geschiedenis van de velodroom van ‘s werels beste pistiers, met recordhouder en organisator Patrick Sercu op kop.  Alles wat de Gentse Zesdaagse, en het pistewielrennen in het algemeen, groot maakte in één prachtig boek: nostalgische fotografie en affiches, rijke anekdotes, portretten van de tenoren, volledige uitslagen. Een must voor elke wielerliefhebber!

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Op de Rotterdamse Latten - Peter Ouwekerk - Van zesdaagsche tot six: 25 edities 1936 - 2007 


In 'Op de Rotterdamse latten' duikt wielerspecialist Peter Ouwerkerk in de geschiedenis van de Rotterdamse Zesdaagse. Hij doet dat samen met een keur aan schrijvers/journalisten, die het evenement een warm hart toedragen: Wilfried de Jong, Hans van Houdt, Wim Huisman, Cees Zevenbergen en nog vele anderen.

'Op de Rotterdamse latten' voert terug naar de eerste ´Rotterdamse Zesdaagse´, waar het startschot werd gelost door de zwemster Rie Mastenbroek. Het cirkelt van de Nenijtohal via Energiehal door naar Sportpaleis Ahoy, burcht van memorabele momenten.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Wielerexpress 1993 


Wielerexpress 1993.

Wielerverhalen, interviews en foto's. Baanmanager Jan Derksen. 'De Zesdaagse leeft weer..'

Interviews: Ron Couwenhoven, Martien Kokkelkorn, Cees Haast, Gerrit Vixseboxse, Frank van Veenendaal (vervolg), Jan Derksen sr., Wim Dubois, Frank Buddels (toenmalig directeur KNWU), Servais Knaven, Cees Stam.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Pijnenburg's' Triomfen - Jaap Engelborghs 


Het vervolg op het jongensboek "Hoe de pijn renner werd"

FRAGMENT: "En nu ga je met mij mee naar de winterbanen ook," zei Pijnenburg tegen Braspenninx, toen het zomerseizoen ten einde begon te lopen. "Nee niks tegen te spreken! 't Gebeurt en daarmee uit. Ik kan je gewoon niet missen." Bras keek zo sip als een schooljongen. "Daar ben ik niet geschikt voor," zei hij zuchtend. "Ik ben eigenlijk wegrenner, een baan dat 's op zichzelf al niks voor mij. En dan de winterbanen: om daar te rijden moet je een hele meneer zijn met mooie kleren en sjieke manieren en ik..." En hij schudde zo bedenkelijk zijn oude, verstandige kop of hij over een goeden vriend sprak, die zwaar ziek lag. Pijn begon te lachen. "En ik dan?" vroeg hij, "ben ik dan een deftige meneer? Ik rij er toch ook?" "Nou ja juist, dat bedoel ik. Kijk nu eens hoe fijn jij je kleedt tegenwoordig en je praat anders dan vroeger en je doet anders dan vroeger. Jij bent een meneer geworden, Jan, maar ik. ... ik leer dat nooit." "Och kom nou!" ...


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Alle kleuren van de Regenboog

Alle kleuren van de Regenboog - Herman Laitem - Het verhaal van de Belgen en het WK 


Hierin beschrijft de auteur op de hem ondertussen eigen manier de prestaties van onze landgenoten, vanaf het begin van de strijd om de regenboogtrui tot nu. 

Het wereldkampioenschap is elk jaar weer een hoogmis voor de sport, ondanks de verouderde formule, ondanks de botsing tussen vlaggen en eigenbelang of tussen supporters en broodheer. 'Rood, geel, zwart€, de kleuren van ons hart' zijn niet die van de sponsor, en nationale solidariteit is zelden de leuze van de sportman.

 Sedert 1927 wonnen de Belgen vierentwintig keer. Daarmee zijn we recordhouder. Behalve in Ronse 1963 was elke overwinning een feest, maar vreemd genoeg zijn sommige nederlagen beter in het geheugen blijven hangen dan de momenten van glorie.

 Dit boek gaat op zoek naar de verwachte winnaars en de surprises, de verhalen van haat en nijd en eigenbelang, de ontgoocheling in het zicht van de meet en de littekens van het (soms dodelijk) verlies. Sport met zin voor historiek en anekdote en met een oog voor de wereld. ...

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Honderd jaar Wielersport -  Georges Matthys 


Honderd Jaar Wielersport is een totaalboek over de zo boeiende en zo populaire wielersport. Allereerst geeft de auteur een interessante historiek van de fiets, waaruit blijkt dat het organiseren van wielerwedstrijden in feite ontstaan is uit de behoefte het nieuwe vervoermiddel op een volkse wijze bij de massa te doen doordringen. In een tweede deel beschrijft de auteur het ontstaan van deze wedstrijden, die op korte tijd zijn uitgegroeid tot een over de hele wereld vertakte industrie en tot groot sportvermaak dat in bladen, radio en televisie vaak met het leeuwenaandeel gaat lopen. Georges Matthys beschikt over een fenomenale documentatie die hij gedurende jaren heeft verzameld een uniek fotoarchief waaruit voor dit boek werd geput, voor het uitvoerige derde deel: een galerij van de 100 groten in de wielersport. Voor elk van deze renners geeft hij een beschrijving van de mens en van de renner, met zijn voornaamste presentaties en natuurlijk met telkens enkele aangepaste foto's.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Strijd der Titanen – Deltas - De Meest Legendarische Duels Uit De Sportwereld 


De verbeten strijd om de gele trui tussen de flamboyante Jacques Anquetil en de bescheiden Raymond Poulidor, de legendarische Wimbledonfinale tussen Björn Borg en John McEnroe in 1980, de eeuwige rivaliteit op en naast het circuit tussen Ayrton Senna en Alain Prost, of de bloedstollende wedstrijden tussen FC Barcelona en Real Madrid. De mooiste bladzijden uit onze rijke sportgeschiedenis zijn gevuld met een aantal onvergetelijke duels, sportieve confrontaties van het hoogste niveau tussen twee uitzonderlijke atleten, tussen twee legendarische ploegen, maar soms ook tussen twee complete naties. Sommige van deze duels waren kort en hevig, andere werden steeds weer opnieuw uitgevochten. In dit boek worden de mooiste duels uit de sportgeschiedenis opnieuw tot leven gewekt. De gedetailleerde en levendige verslagen worden afgewisseld met veelzeggend fotomateriaal. Beleef de grootste duels alsof u er zelf bij was, van de mythische bokswedstrijd tussen George Foreman en Muhammad Ali tot de spannendste voetbalmomenten tussen Nederland en Duitsland!

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Het Aanzien van De Wielersport

   

Dit fotoboek geeft geen volledig en chronologisch overzicht van alle renners, alle wedstrijden en alle uitslagen, welke in de loop van ruim 100 jaar een plaatsje hebben gevonden op de sportpagina's van kranten en wielersportbladen. Neen, dit boek heeft meer oog voor dramatische, komische, heroische, kleurrijke en tragische momenten. Professionals en amateurs, wegrenners en baanspecialisten, cyclecrossers en tandemrenners.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

De vedetten van de weg - Jean Nelissen

   

Dit is het eerste Europese wielerboek. Het is de roman van wilskrachtige atleten wier onmenselijk zware inspanningen, lijden, falen en triomfen tot de verbeelding van miljoenen sportfans spreken. In een niets ontziende strijd voert hun pad naar roem en rijkdom over hoge bergpassen, bonkige kasseiwegen en langs levensgevaarlijke afdalingen, in regen, bittere kou en verzengende hitte. De laatste uren van Fausto Coppi, de tragische dood van Hugo Koblet, de heimwee van Joaquim Agostinho, de miljoenen van Louison Bobet, de eenzaamheid van Charly Gaul, het 'dwaze hart' van Franco Bitossi, de stunten van Jacques Anquetil, de misstappen van Rik van Steenbergen, de opkomst van Cyrille Guimard, de macht en het talent van Eddy Merckx, de Belgen in de schaduw van Merckx, Luis Ocana en het noodlot, de vrouwen in het leven van de vedetten, de liefde, het bedrog in het peloton zijn slechts enkele van de vele onderwerpen in dit wielerboek, dat geschreven is door televisiecommentator en sportjournalist Jean Nelissen. Talrijke foto's verlevendigen dit unieke 'wielergebeuren'.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Merckx

Eddy Merckx - Jan Wauters - Getuigenissen Van Jan Wauters 


Niemand volgde de weergaloze loopbaan van Eddy Merckx (65 op 17 juni) van meer nabij dan voormalig radiojournalist Jan Wauters. 
Wauters volgde het spoor van Merckx, vaak vanop de motor, vanaf zijn debuut als aandoenlijke nieuweling in 1961 tot zijn afscheid in 1978. 

Dit unieke boek in luxe-uitgave biedt via de getuigenissen van Wauters en de talrijke, zeldzame foto's een schitterend portret van Merckx' loopbaan en een nostalgisch beeld van een (wieler)tijdperk dat voorbij is. Een schitterende opvolger voor De Flandriens!

 Jan Wauters (°1939) deed vijfendertig jaar lang sportverslaggeving voor de radio. Hij volgde vijfentwintig Rondes van Frankrijk, acht wereldkampioenschappen voetbal en vier Olympische Spelen.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Alle kleuren van de Regenboog - Herman Laitem - Het verhaal van de Belgen en het WK 


Op 18 mei 1978 besloot Eddy Merckx te stoppen met wielrennen. Hij is de grootste kampioen aller tijden. Dit boek kwam tot stand door de samenwerking van enkele journalisten, die het samenstelden ter gelegenheid van zijn afscheid.

Samenstellers: Cornand, Boogmans, Laere Van, Segers, Quick, Roussaux en Blacke

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

De zomer van '69 - Patrick Cornille 


De Tour van 1969 in 30 hoofdstukken. In de zomer van 1969 wordt sciencefiction realiteit. Dit is een kleine stap voor de mens, maar een geweldige sprong voor de mensheid. De historische woorden van Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, raken in ons land echter overstemd door de triomfkreten uit de Tour. Het is al Merckxissimo! wat de klok slaat. Eindelijk, dertig jaar na Sylvère Maes, wint nog eens een Belg de Ronde van Frankrijk. De prestaties van Eddy Merckx zorgen voor een nooit geziene wielergekte. De zomerdagen van 1969 krijgen eeuwigheidswaarde, lang voor Bryan Adams ze zal bezingen. Het beeld van Merckx in gele trui wordt een icoon van de golden sixties, vergelijkbaar met de flower power van Woodstock of de studentenrevolte in Parijs want ook in het wielrennen is limagination au pouvoir, zoals men in mei 68 al op de muren had gekalkt. De rijpe veertigers en vijftigers van 2009 weten wat het betekent te zijn opgegroeid met Merckx. Ze beleefden een onvergetelijke kindertijd, een periode van hoop en zelfvertrouwen, van de legendarische Tourkrantjes van Het Volk, de cartoons van Thomas Pips, de radiostem van Jan Wauters en de magie van een Belgische gele trui, weliswaar nog in zwart-wit op tv. Those where the best days of my life.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Eddy Merckx - Clicteur, Berghmans - Van Libramont tot Heerlens 


De onopgesmukte levensgeschiedenis van de wereldkampioen, die de ganse wielerwereld op stelten zet. Eddy Merckx, het fenomeen, die iedereen met verbazing slaat. Deze verbluffende reportage en ooggetuigenverslag is verlucht met 32 foto's en voorzien van een gedetailleerd palmares. 



Fragment:
 '...liever een van de voorbehouden plaatsen innemen in het vliegtuig naar Palermo? Merckx houdt helemaal niet van boottochten, maar omdat de zee toch zo kalm was die avond verkoos hij uiteindelijk toch het lot van zijn ploegmaats te delen, liever dan met de vedetten mee te vliegen. In zijn enge kajuit had Eddy het,'s nachts echter beklemmend warm en benauwd. Hij kon geen oog dicht doen en omdat hij jong en zeer zenuwachtig is heeft Merckx, meer volledige en goede nachtrust nodig. Aan het vertrek van de Monte Pellegrinorit vroegen zelfs zijn getrouwen zich af of dit wel hun echte Eddy was. Hij zag bleek en keek bijzonder nors. In werkelijkheid was hij ten prooi aan een verslindende onrust. Hij wist dat het na die slapeloze nacht heel moeilijk zou gaan en hij heeft zich bijzonder moeten inspannen om geen voeling te verliezen in die in tijdens dewelke hij tot overmaat van ramp nog viel. Het kwelde hem vooral dat die moeilijkheden precies op de vooravond van de Etnarit gerezen waren, de rit waarin hij grote verwachtingen had gesteld. Men moet het als een zeer gunstig punt noteren dat hij ,`s anderendaags weer volledig fit was. Dit is van uitzonderlijk belang in een grote ronde. Tegen die Etnarit keken allen met vrees op. Het was inderdaad een helse karwei gedurende veertig kilometer diende geklommen midden een maanlandschap van versteende lava, zonder de minste beschutting tegen de stekende zon... Geen wonder dat de renners, die bij iedere ademhaling hun keel wat droger voelden worden, heel lang samenbleven. Niemand durfde ten aanval trekken. Iedereen vreesde de man met de hamer die achter elke bocht op de loer lag....' 


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Eddy Merckx, de Biografie - Johnny Vansevenant 


Het wonderlijke verhaal van hoe een introverte kruidenierszoon uit Sint-Pieters-Woluwe de grootste wielrenner aller tijden werd
De grootste wielrenner aller tijden, Eddy Merckx, is zeventig. Voor deze biografie heeft hij urenlang teruggeblikt op zijn jeugd en op zijn carrière. Hij legt uit hoe zijn opvoeding en het karakter dat hij van zijn ouders heeft meegekregen hem gemaakt hebben tot de altijd naar overwinningen hongerende Kannibaal. Ook komen we te weten hoe zijn bijzondere lichaamsbouw hem toeliet nooit geziene sportprestaties te leveren.
 Over alle belangrijke momenten uit zijn wielerloopbaan en uit zijn leven geeft hij vaak verrassende commentaar: over zijn eerste Tour de France-zege, over zijn val tijdens de dernymeeting in Blois, die hem fel verzwakte als klimmer, over zijn werelduurrecord, over zijn indrukwekkende beklimming van de Tre Cime di Lavaredo, die hem zijn eerste zege in de Ronde van Italië opleverde, over de betwiste positieve dopingcontrole in Savona, die hem een Giro-zege kostte, over zijn verhouding met tal van andere kampioenen zoals Rik Van Looy, Jacques Anquetil, Luis Ocaña, José-Manuel Fuente, Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck…
 Diepgravende getuigenissen van familieleden, bondgenoten en tegenstrevers schetsen een uniek portret van de kampioen: echtgenote Claudine Acou, broer en zus Michel en Micheline, verzorger Guillaume Michiels, schoonvader Lucien Acou, sportbestuurder Robert Lelangue, zijn vele ploegmaats en heel wat niet-Belgische toprenners. De biografie beschrijft daarnaast gedetailleerd de levensloop van Eddy Merckx, van zijn kinderjaren over zijn loopbaan als wielrenner tot zijn carrière als fietsenfabrikant.
 Het boek is rijkelijk geïllustreerd met nog nooit gepubliceerde foto’s uit het familiearchief en tal van schitterende actiebeelden. 


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Mannen tegen Merckx - Johnny Vansevenant 


Hét referentiewerk over de wielrennerij van de jaren zestig en zeventig, door Johny Vansevenant. Zesentwintig Belgische en vier Nederlandse toprenners beschrijven hun concurrentiestrijd met Eddy Merckx. Daarnaast becommentarieert de Kannibaal zelf de prestaties van deze dertig toppers.



Merckx kreeg als neoprof meteen af te rekenen met de gevestigde orde onder leiding van Rik Van Looy, de keizer van Herentals. Tussen Van Looy en Merckx is het nooit meer helemaal goed gekomen. Beide superkampioenen geven in dit boek hun mening over hun tweestrijd. Ook Merckx’ tijdgenoten barstten van het talent. Onder meer Walter Godefroot en Herman Vanspringel legden Merckx geregeld het vuur aan de schenen, net als de generatie van Roger De Vlaeminck. In Mannen tegen Merckx beschrijft voormalig anti-Merckxist De Vlaeminck hoe hij uiteindelijk een vriend van Eddy is geworden. De generatie van Freddy Maertens is de laatste die de Kannibaal heeft bekampt. Maertens legt haarfijn uit hoe hij met hem is gebotst op het WK in Montjuich en hoe hun verzoening tot stand is gekomen.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Hoe Merckx de Tour verloor - André Blancke en Jan Cornand 


Terugblik en overzicht op het wielerseizoen 1975. Tevens terugblik op de Tour de France van dat jaar. Achter in het boek belangrijkste uitslagen Belgische renners.



Annotatie: De omslag vermeldt: Wielerseizoen 1975 van A tot Z

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Lance en de zondaars

Lance Armstrongs oorlog - Daniel Coyle - de strijd tegen noodlot, liefde, dood, schandalen en andere tegenstanders op de weg naar de overwinning 


Als er iets is dat het leven van Lance Armstrong typeert - behalve dat hij een succesvol gevecht voerde tegen kanker, zeven keer de Tour de France won, uitgroeide tot een media-icoon en herhaaldelijk van dopinggebruik werd beschuldigd - dan is het wel zijn onbreekbare wil om te winnen. Ten koste van alles en iedereen. Armstrong krabbelt weer op na de bijna verloren Tour van 2003, verwerkt een pijnlijke scheiding, speelt psychologische spelletjes met renners als Jan Ullrich en houdt zich staande in een mediacircus van jetsetters, controversiële Italiaanse sportartsen, advocaten en de dopingheksenjacht van Franse pers en politie, die uitgerekend na Armstrongs afscheid steeds grotere vormen aanneemt. Dit alles maakt de lezer van zeer nabij mee - alsof Daniel Coyle bij Armstrong achterop de fiets zat.



Wat drijft deze man? Lance Armstrongs oorlog geeft op uiterst onderhoudende wijze antwoord. En is daarmee dé biografie van een van de grootste sportmensen aller tijden. ...

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Door de pijngrens - Lance Armstrong 


In Door de pijngrens beschrijft de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong hoe hij in 1996 werd geconfronteerd met een agressieve vorm van kanker. Tegen alle verwachtingen in bleef hij leven en bracht hij in 1999 zelfs de Tour de France op zijn naam.

 Lance Armstrong behaalde in 1993 zijn eerste internationale succes door als volstrekt outsider het wereldkampioenschap wielrennen op de weg te winnen. In 1996 leek er aan zijn sportieve carriëre een eind te komen toen bij hem teelbalkanker werd ontdekt.

 Vanwege de uitzaaiingen leken zijn kansen om te overleven bijzonder klein te zijn. Armstrong besloot echter te overleven met de doelgerichtheid van de ware topsporter.

 Door de pijngrens is het aangrijpende verslag van iemand die door een onverwoestbaar optimisme en met ongelofelijk doorzettingsvermogen zijn levensbedreigende ziekte overwint. En daarna ook nog de Tour de France op zijn naam brengt.
 Lance Armstrong won in 1993 het wereldkampioenschap wielrennen op de weg en in 1999 de Tour de France. Zijn belangrijkste overwinning behaalde hij in de strijd tegen kanker.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Elke seconde telt - Lance Armstrong 


Elke seconde telt is het vervolg op de megabestseller Door de pijngrens, waarin Lance Armstrong zijn strijd tegen kanker en zijn grootse sportprestaties beschreef. 
 Sinds Door de pijngrens is er heel wat gebeurd in het leven van Lance Armstrong: een nieuwe serie sensationele ritten, de ongelofelijke overwinningen in de Tour de France, de verkiezing tot Sportman van het jaar 2002, het vermeende dopinggebruik, kritieke huwelijksmomenten en de geboorte van zijn dochters. De man die overwon en overwint, zal ook met dit boek weer miljoenen bewonderaars in het hart raken. Zij zullen met Lance Armstrong ervaren dat in het leven elke seconde telt.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Gele Koorts - Michael Rassmussen 


Zijn ritzege op de Col d'Aubisque in 2007 was een hoogtepunt, dat gevolgd werd door de diepst mogelijke afgrond toen hij zich 's avonds in zijn hotel bijna van het leven benam: hij was uit zijn ploeg gezet en aan de schandpaal genageld voor de rest van de wereld.
 Michael Rasmussen vertelt in dit boek hoe hij zich als geboren winnaar een weg naar de top baande en hoe het was om zijn publieke leven te combineren met zijn verborgen dopingleven. Hij spaart niemand: zichzelf niet, zijn voormalige teamgenoten niet, noch de managers van onder meer de Rabobankploeg, die allemaal precies wisten wat er gebeurde. Het is een ontluisterend maar tegelijkertijd vermakelijk en persoonlijk verhaal over de professionele sportwereld en zijn dubbele moraal.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Memoires van een wielerverzorger - Jef D'hondt 


Veertig jaar zat Jef D'hont in de buik van het peloton. Eerst als wielrenner, later als verzorger. Op zijn massagetafel passeerden de grootste namen uit de recente wielergeschiedenis: Freddy Maertens, Michiel Pollentier, Jevgeni Berzin, Etienne De Wilde, Eric Zabel, Jan Ullrich, Bjarne Riis…. Collega-verzorger Willy Voet noemde hem 'de tovenaar, de meester, de halfgod. Wie in zijn handen viel, was verzekerd van succes en roem'.
 Hij was berucht voor zijn bidonneke, een toverdrank met een eenvoudig recept maar magische uitwerking. Renners gingen sneller rijden en dopingtests waren negatief. Langzaam ruimden onschuldige pepmiddelen plaats voor georganiseerde dopingsystemen. Na vitamines kwamen amfetamines en cortisone, later spierversterkende anabolica en epo. Jef maakte het allemaal mee.



Memoires van een wielerverzorger is een openhartig en ontluisterend verhaal. In hoge versnelling slingert het je van het ene avontuur in het andere. Jef D'honts stem is uniek in de wielergeschiedenis van de voorbije decennia. Maar het boek is geen afrekening, het is geschreven uit liefde voor het wielrennen en voor jonge renners, de kampioenen van straks die ingezien hebben dat het anders moet en kan.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Leugens in het peloton - Willy Voet 


Leugens in het peloton vertelt het verhaal van de jonge wielrenner Arnaud Frocher die op 23 jarige leeftijd de wereld van de profsport binnenstapt. Zijn ervaringen, triomfen, tegenslagen en keuzes voeren ons mee naar een wereld die nog nooit van binnenuit is beschreven. Het is niet altijd fraai of glansrijk, maar het is de waarheid over de verborgen kanten van een buitengewone sport. Willy Voet is ex-verzorger van de Festina-ploeg en de man die de dopingaffaire aan het rollen bracht. Alle gebeurtenissen in deze roman zijn waar gebeurd. Geen enkel feit is verzonnen.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Memoires en biografieën

Briek Schotte - Rik van Walleghem, Bo Decramer - De Laatste Der Flandriens 


Een boek over Schotte is een evidentie, zegt auteur Rik Vanwalleghem na zijn twee werken over de Ronde van Vlaanderen en een internationaal boek over Eddy Merckx. In de eerste plaats biedt de wielercarrière van Briek al genoeg stof voor een stevig boek. Vijfentwintig jaar tjolen en wroeten met als uitschieters twee wereldtitels en diverse klassieke overwinningen, waaronder twee keer de Ronde van Vlaanderen. Nadien engageerde hij zich dertig jaar als ploegvader, het grootste deel bij Flandria. Enkele 'poulains': de gebroeders De Vlaeminck, Eric Leman, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Marc Demeyer, Joop Zoetemelk, Sean Kelly, Walter Godefroot en de betreurde Jean-Pierre Monsere. ˜Briek Schotte, de Laatste der Flandriens, werd in 1999 tachtig. Briek, intussen een levende legende, neemt ons mee op zijn tocht doorheen de twintigste eeuw. Zijn opmerkelijke carrière binnen de wielersport - 25 jaar als renner, 30 jaar als ploegleider - dient daarbij als blikopener voor onze recente geschiedenis. Niet alleen de sepia-heroïek van de dwangarbeiders van de weg komt aan bod, evenzeer wordt de stormachtige sociale evolutie getekend vanaf de jaren dertig tot nu. Het harde, landelijke leven tijdens de recessie van het Interbellum, de Blitzkrieg van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw na de bevrijding, de grens- en seizoenarbeid, de glorie en het verval van de vlasindustrie in Zuid-West-Vlaanderen, de moderne en postmoderne tijden waar materialisme en individualisme hoogtij vieren: Briek praat er in andere termen over, maar roept in zijn onnavolgbare vertelstijl een beeld op van de meest turbulente decennia van onze geschiedenis. Nu eens humoristisch, dan weer filosofisch, het anekdotische afgewisseld met het analytische, moeiteloos overschakelend van de buik van de pelotons naar kernvragen over het leven en de dood: IJzeren Briek gooit het er allemaal uit, in een taal waarbij dialectologen zich de vingers aflikken. Het huldeboek kreeg een mooi formaat mee om de schitterende foto's, grotendeels uit het privé-archief van Schotte, helemaal tot hun recht te laten komen. Een aanrader, niet alleen voor de wielerfreak, niet alleen voor de nostalgicus, maar ook voor hij of zij die via Brieks achteruitkijkspiegel proberen de huidige tijd beter te vatten.

Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

Ongekend. Van straatjongen tot ridder. Peter Ouwerkerk 


Het bizarre levensverhaal van een wielrenner De profcarrière van Rini Wagtmans was kort maar hevig. Hij won drie Touretappes en droeg in 1971 de gele trui. Op negentienjarige leeftijd kreeg hij ongewild de leiding over het bedrijf van zijn schoonvader toen die onverwachts overleed. Amper een grote belastingschuld overwonnen, werd hij door hartproblemen gedwongen te stoppen met wielrennen. Wagtmans werd succesvol ploegleider, bondscoach, handelsman, politicus en organisator. Desondanks heeft hij altijd het gevoel gehad zich tegenover zijn veelbewogen verleden te moeten bewijzen.


Omloop van de slagvelden, Frank Becuwe

De bib is nog in opbouw. Later meer...